Välkommen till Sängguide.se!

Bättre säng med Sängguide.se!


Olika typer av sängar

Här beskrivs olika typer av sängar, begrepp och vad som kan vara bra att tänka på när det gäller olika typer av sängar!

Säng Sängguide.se hjälper dig!

Säng med träribbor och skummadrass

En säng bestående någon slags ram med träribbor och skummadrass är en väldigt enkel konstruktion som nog har blivit ovanligare i takt med att resårbottnar och resårmadrasser har blivit billigare. Idag ser man den här typen av säng oftast i barnrummet eller i sommarstugan, ibland som enkelsäng och ibland som våningssäng.

Säng med resårbotten och bäddmadrass

Det här är idag den vanligaste typen av säng. Sängen består av en resårbotten och en bäddmadrass. Dessa kompletteras med ben eller medar, alternativt kan en sängram användas.

Om sängens resårbotten

Resårbotten är sängens största del och består av en träram (ej att förväxla med sängram) med ribbotten och ett eller flera lager av en eller flera olika sorters fjädrar. Hela resårbotten är klädd med stoppning och tyg, vilket gör att man inte ser vad den består av, eller hur den är uppbyggd. I sängbutiker visas ofta resårbottnar i genomskärning. Det kan vara kul att ta en titt, men det säger inte mycket om sängens komfort. I datablad och broschyrer brukar det stå vilka typer av fjädrar resårbotten är uppbyggd av, antal fjädrar per kvadratmeter och vilket material som är använt i stoppning tyg och ram. För den tekniskt intresserade sängspekulanten finns det många begrepp att hålla reda på:

Om sängens bäddmadrass

Flera olika material används i bäddmadrassens innehåll. Olika material har olika egenskaper och pris. Jämfört med resårmadrassen finns det här en tydligare koppling mellan material, pris och komfort och det är tydligare vad man får för pengarna. Billigare madrasser innehåller skumgummi, polyeter. Lite dyrare innehåller Latex, vars främsta egenskap sägs vara att de leder bort kroppsvärmen på ett bra sätt Dyrare madrasser innehåller ofta av ett skum som formar sig väldigt bra efter kroppen. Olika tillverkare har olika namn för liknande material. Det kan vara t ex tempur eller memoryskum Bäddmadrassen har ett överdrag, ofta är det avtagbart och tvättbart, vilket är bra.

Prioritera resårbotten eller bäddmadrass?

Vad ska man lägga mest pengar på när man köper säng? Sängens resårbotten eller bäddmadrass? En vanlig rekommendation är att prioritera resårbotten. Det går dock inte att komma ifrån att en bäddmadrass med någon form av memoryskum känns väldigt bra. Som sagt är det också tydligare att du verkligen får något för pengarna om du köper en dyrare bäddmadrass. Men det viktiga är att prova och prova igen. Jämför sängmodeller från flera sängtillverkare för att se vilken säng som passar bäst och ger mest för pengarna. Det är du som ska trivas i din nya säng!

Continentalsäng

Continentalsängar består av tre lager:

Resårmadrasser

Resårmadrassen har till skillnad från resårbotten ingen egen ram, utan måste användas i kombination med något som ger stöd, t ex en sängram. I continentalsängar utgör resårmadrassen lagret mellan resårbotten och bäddmadrassen.

Vattensäng

Vattensängar av olika typer har en lång historia. Det säljs vattensängar även idag även om de har en liten del av den totala sängmarknaden. Det har skett en teknisk utveckling och det finns alternativa tekniker för att bygga vattensängar.


Copyright © www.sängguide.se | Om cookies | Kontakt