Välkommen till Sängguide.se!

Bättre säng med Sängguide.se!

Per och Annika köper säng


Dags för en ny säng, utgångsläge

Per och Annika hade bestämt sig för att det var dags för en ny säng. De hade bestämt att bredden 160 cm skulle bli tillräcklig utan att sängen blir för stor i rummet. De hade också, utifrån vänners sängköp och diverse annonser, skapat sig uppfattningen att för ca 12.000 kr borde de få en bra säng.

Med dessa riktlinjer begav de sig till en sängbutik för att få en första uppfattning om vad som kunde tänkas passa. Väl hemkomna kunde de konstatera att det skulle krävas en del jobb för att hitta en säng som ger så mycket som möjligt för pengarna samtidigt som det blir rätt med hårdhet, komfortzoner, material i bäddmadrass etc.

De hade i alla fall bestämt sig för att det skulle bli en säng med resårbotten och bäddmadrass, alternativt en continentalsäng (som utöver resårbotten och bäddmadrass har en extra resårmadrass). Sängen skulle användas permanent i hemmet och det var därför viktigt att prova ut en resårbotten som passar Per och en resårbotten som passar Annika.

Säng Sängguide.se hjälper dig!

De olika sängkedjorna

Det var nu dags att jämföra vad de olika sängkedjorna hade att erbjuda. Under en halv dag besöktes Jysk, IKEA, Kungsängen sängar, Sova och Sängjätten. Besöken hos de tre första var planerad, de två andra besöktes eftersom de råkade finnas på samma plats. Det här är Per och Annikas intryck från de olika sängkedjorna efter första besöket:

Jysk, de bättre sängarna värda ett återbesök

Sängarna är rangordnade i ett system som kräver en viss inläsning. Vad är bäst av en B30 gold, eller en B50 plus? Butiken är enkel och känslan av kvalitet ville inte riktigt infinna sig. Olika modeller turas om att säljas med kraftig rabatt olika veckor. Hur mycket säng får man för pengarna här? Under rabattveckorna är sängarna antagligen prisvärda. Per och Annika provade de dyrare sängmodellerna och bestämde sig för att hit skulle de återkomma en andra gång.

IKEA, förvirrande sängnamn, men stark kandidat, värda ett återbesök

Ett nytt sängsortiment hade precis presenterats. De dyrare resårbottnarna var lite högre än vanligt (31 cm), vilket ger ett lite exklusivare intryck. Namnen på de olika modellerna är väldigt lika och lätta att blanda ihop. IKEA hade bildat en dubbelsäng av en fast resårbotten, en mjuk resårbotten och lagt på en bäddmadrass som täckte båda resårbottnarnas bredd. Per tyckte att den fasta sängen kändes bra, men Annika tyckte att den var för hård. Den mjuka delen av sängen var dock alldeles för mjuk. Något mellanting fanns inte att tillgå. Hård eller mjuk resårbotten var det som erbjöds i den aktuella serien. I en annan dyrare serie, tillverkad av speciella naturmaterial, fanns en medelfast resårbotten som utseendemässigt skulle passa. Men varför måste man köpa en säng tillverkad av ett speciellt material för att få en viss hårdhet? Sängarna gav dock ett bra intryck och Per och Annika hade hittat en bäddmadrass med memoryskum som kändes väldigt bekväm. IKEA var värda ett andra besök.

Kungsängen sängar

Både vänner och tv-reklam lovordade dessa sängar och förväntningarna var höga när Per och Annika klev in i butiken. Argumenten var att låga kostnader genom egen tillverkning (inga mellanhänder), transport i egna lastbilar och obefintligt lager eftersom att sängarna tillverkas först efter beställning, ska ge mycket säng för pengarna. Upp till bevis. På vilket sätt överträffar dessa sängar konkurrenternas? Per frågade säljaren rakt ut och gav säljaren möjlighet att fritt sälja och argumentera. Säljaren svarade att han inte kände till konkurrenternas sängar, men att Kungsängen sängar är svensktillverkade, närmare bestämt i Enköping. Sängarna finns i fem olika hårdheter och hemtransport ingår. Per och Annika tyckte inte att argumenten kändes övertygande. Bäddmadrassen var på den aktuella modellen tillverkad av det enkelt och billigt material, polyeter och en uppgradering till en bekvämare bäddmadrass skulle bli dyr. Sängarna kändes i alla fall sköna att ligga i, var snygga och kunde dessutom (mot pristillägg) beställas i ett längre utförande, vilket kan vara bra. Eventuellt kunde det bli ett andra besök hos Kungsängen. Men hur prisvärda är sängarna jämfört med konkurrenternas? Och hur mycket kostar egentligen all TV-reklam jämfört med vad som eventuellt sparas in på transport i egna lastbilar (är det rationellt?) och litet eller obefintligt lager?

SOVA-butiken, dyra sängar

En trevlig säljare mötte i dörren och erbjöd sig att hjälpa Per och Annika med att hitta rätt bland alla sängar. Butiken var ljus, fräsch och säljer sängar från flera kända tillverkare. Det fanns några sängar i den prisklass Per och Annika hade tänkt sig, men den större delen av utbudet ligger i högre prisklasser. Det här är ett bra ställe för den som vill prova dyrare sängar. Inget återbesök.

Sängjätten, sveriges största sängförsäljare?

Precis innanför dörren fanns ett par riktigt billiga sängar som inte såg mycket ut för världen. Priset och intrycket av sängarna höjdes ju längre in i butiken som Per och Annika kom. En säljare berättade att Sängjätten säljer flest sängar i Sverige. Stor volym alltså, trots sparsamt med reklam. Här kanske man kan få mycket säng för pengarna. Säljaren visade några sängar som skulle motsvara kraven och lovordade bäddmadrasserna, tillverkade av naturlatex. Sängarna var klädda i ett snyggt klassiskt tyg och hade snygga ben. Sängjätten var värda ett återbesök.

Dags att smälta alla intryck

Det var dags att smälta alla intryck. Bilden av vad Per och Annika sökte hade klarnat. Continentalsängen var borta ur tankarna och det återstod ett urval av sängar av typen resårbotten med bäddmadrass och ben. Men hur ska man veta att en säng som känns bra i butiken är bra att sova i varje natt? IKEA och Kungsängen (med vissa villkor) hade varit tydliga med att det finns möjlighet att byta resårmadrassen till en annan hårdhet om den man köpt inte passar. Hur det var med den typen av garanti i de övriga butikerna var osäkert.

Äntligen ett beslut och köp av säng

En vecka senare drog Kungsängen igång en kampanj med kraftiga rabatter. Per och Annika bestämde att den säng de tittat på där noggrant skulle provliggas och jämföras med ett annat bra alternativ, nämligen motsvarande säng från IKEA. Efter allt provande och funderande hittills kände de att det bästa av dessa två alternativ kommer att bli bra. Det blev ett nytt besök hos både IKEA och Kungsängen. Rabatterna till trots föll valet på sängen från IKEA. Första natten kändes sängen hård, men efter två veckor tyckte båda att den var riktigt bekväm. Med stöd av sängguide.se hade Per och Annika gjort ett köp de var riktigt nöjda med!


Copyright © www.sängguide.se | Om cookies | Kontakt